Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Heb jij een positief zelfbeeld?


 

 

 
Voor het online tijdschrift Sweet About Me heb ik dit artikel geschreven over zelfvertrouwen:

Hoe belangrijk is een positief zelfbeeld? 

Heel belangrijk! Zelfbeeld heeft grote invloed op het zelfvertrouwen. Mijn zwager kijkt elke morgen in de spiegel en zegt: ‘wat een knappe man en wat zie ik er weer fantastisch uit’. Dit geeft hem een heel tevreden gevoel. Zelfbeeld geeft een beschrijving aan, bijvoorbeeld: ‘ik ben aardig’ of ‘ik heb lange benen’. Zelfwaardering is een waardering van jezelf ‘ik ben mooi met die lange benen van mij’. Zelfbeeld en zelfwaardering zijn belangrijk. Zo hangt een negatief zelfbeeld nauw samen met verstoord eetgedrag en een lage zelfwaardering hangt samen met een depressie.

Hoe wordt zelfbeeld gevormd?

Het zelfbeeld wordt gevormd door wat je in je leven hebt meegemaakt. Kinderen hechten veel waarde aan wat ouders zeggen. Hoe vaker ouders een opmerking herhalen, hoe meer een het kind gelooft dat de opmerking waar is. Op zo’n manier wordt het zelfbeeld gevormd. Als je je gewaardeerd voelt en veel complimenten krijgt, is je geloof in jezelf groter dat je iets kan. Soms kan een negatieve opmerking die je als kind gehoord hebt, je jarenlang bij blijven en in de weg zitten. Iemand die heeft horen zeggen: ‘wat heb je toch een dikke kont’ zal bijna altijd haar hele leven aan haar achterwerk twijfelen. Maar ook opmerkingen die niet gezegd worden, hebben invloed. In veel gezinnen worden de belangrijke woordjes ‘ik hou van je’ niet gezegd omdat ouders er van uit gaan dat het kind dat wel weet. Op volwassen leeftijd kan het nooit gehoord hebben van deze woorden zorgen voor een niet geaccepteerd gevoel.

Een kind dat groter wordt, komt ook onder invloed van leeftijdsgenoten, broers en zussen, leraren etc. Allemaal mensen die invloed hebben op het zelfbeeld.

Met een positief zelfbeeld gaan kinderen beter door het leven. Heel wat tieners hebben een negatief zelfbeeld, ze ondergaan veel veranderingen en worden erg onzeker. Daarbij willen ze graag ‘erbij horen’ en worden er hoge eisen gesteld door de maatschappij en ouders. De invloed van ouders en school is erg groot.

Als het zelfbeeld niet klopt, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Iemand die op school regelmatig te horen heeft gekregen dat het niveau eigenlijk te hoog is, kan later onder zijn of haar niveau gaan werken omdat de persoon denkt een hoger niveau niet aan te kunnen. Een negatief zelfbeeld kan er ook voor zorgen dat  je steeds teleurgesteld bent in je zelf omdat je steeds iets ziet wat jij niet kan.

Door de media is het fysieke zelfbeeld erg opgeblazen. Slank zijn is de norm. In reclames zie je alleen maar ‘onechte’ modellen waarvan de foto’s enorm worden bewerkt.

Als je jezelf wel wil meten aan deze modellen zal je alleen maar teleurgesteld zijn omdat je er nooit zo uit zal zien. Ga liever op een terrasje zitten, echte mensen kijken, en weet dan dat je er eigenlijk heel goed uitziet.

Zelfbeeld positiever maken

Als je zelfbeeld wel klopt, kan je je leven beter leven doordat je doet wat jij kan. Denk je wel eens negatief over jezelf? Ben je onzeker? Vind je dat je niet voldoet aan de eisen die aan je gesteld worden? Lees dan deze tips en voer ze ook uit:

  • Doe net als mijn zwager; begin de dag door jezelf een compliment te geven. Natuurlijk kan je denken dat het een foefje is, maar wel een foefje dat werkt. Probeer het eens, zeg bijvoorbeeld: ‘wat heb ik een mooie ogen’ of ‘wat zit mijn haar leuk’ of ‘wat een leuke lachkuiltjes heb ik’. Het maakt niet uit wat je zegt, maar geef jezelf dagelijks een compliment. Het sterkt je zelfvertrouwen.
  • Onthoud: nobody is perfect. Je bent een mens en mensen maken fouten. Denk elke avond vooral aan de dingen die wel goed zijn gaan. 
  • Hoe ga je om met een compliment? Accepteer een compliment met een glimlach en wees blij.
  • Praat nooit meer negatief over jezelf! Want wat bereik je daarmee? Helemaal niets! Nooit meer doen!
  • Vergelijk jezelf niet met een ander. Natuurlijk is er altijd wel iemand die intelligenter, mooier, slanker of gevatter is. Iedereen is uniek dus het is zinloos om jezelf met een ander te vergelijken.
  • Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent zoals je bent en straal uit: ‘ik ben goed zoals ik ben’. Dat maakt je meteen een veel leuker mens om te zien!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk gesprek? Kijk op www.dynamischcoachbureau.nl en vul het contactformulier in

Terug

 

Heleen Schmeinck