Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Durf ik van baan te veranderen?


 

 

 

Carrier switch?

Durf ik van baan te veranderen? Moet ik mijn zekerheid wel veranderen? Wil ik dit werk de rest van mijn leven doen? Ik ben met een nieuwe opleiding begonnen maar ik weet eigenlijk niet waarom, ik vind het wel interessant maar wil ik er echt iets mee? Met deze twijfels kwam Lonneke, een vrouw van 38 jaar en met drie jonge kinderen. Lonneke heeft een ‘superleuke baan’, zoals ze zelf zegt,  ‘maar ik werk er al wel vanaf mijn 23e’.

Lonnekes situatie is voor veel vrouwen herkenbaar.  Begonnen bij een bedrijf, daar carrière gemaakt en flink doorgegroeid, ondertussen partner, kinderen en een eigen huis gekregen. Lonneke is meegegroeid met het bedrijf, ze begon als secretaresse en is nu marketing en communicatie manager. Via haar werk ontmoet ze veel interessante mensen, gaat ze nog al eens een op werk-reis, ze verdient prima, met de ene collega gaat het beter dan met de ander maar verder eigenlijk geen klagen. En toch is ze begonnen met een opleiding kindercoach.    

Haar hulpvraag is: hoe weet ik wat mijn passie is en past het vak kindercoach bij mij?

Rationele en intuïtieve kant

Lonneke is in botsing met haar rationele en haar intuïtieve kant. Lonneke wil haar hart volgen en doen waarvan ze vermoedt waar haar passie ligt, een eigen praktijk waarin ze kinderen kan begeleiden. Als ik vraag hoe zo´n praktijk er dan uit ziet, blijkt dat ze de ruimte in gedachte al helemaal heeft ingericht, de kleuren en de meubels ziet ze zo voor zicht. Als ik haar vraag waar ze op wacht komt de rationele kant naar boven. Lonneke is ook bang om een praktijk te starten. Nu weet ze wat ze heeft, ze verdient haar eigen geld en eigenlijk is haar werk ook heel leuk.

Competenties

Lonneke heb ik een aantal opdrachten gegeven. Ik heb haar een lijst met eigenschappen gegeven en de opdracht gegeven zelf vijf eigenschappen aan te kruisen zoals zij zichzelf ziet en dit ook mensen in haar directe omgeving te laten doen, zoals haar partner, ouders, goede vriendin en collega.  Lonneke kreeg een lijst waar ze verlegen van werd, door de opdracht is ze er achter gekomen wat haar mooiste eigenschappen zijn en kreeg ze veel feedback over haar sluimerende plan; een eigen kindercoachpraktijk. Zo komt Lonneke erachter wat ze te bieden heeft. Uiteraard kan ze dat ook in haar huidige baan aanbieden.

Passie vinden

Een volgende opdracht die Lonneke meekreeg is ‘passie vinden’. Lonneke heeft twee weken bijgehouden waar zij van genoot, verdrietig om was, boosheid voelde of in extase was. Op deze manier kwam Lonneke erachter waar zij energie uithaalde. Ze genoot van het weer en de vrijheid van over de Hoge Veluwe fietsen, een vriendje van haar zoon was zeer verdrietig en heeft ze goed kunnen troosten, ze was teleurgesteld omdat ze geen tijd vrij kon maken voor een goede vriendin. Bij boosheid heeft ze iets over haar werk opgeschreven, ze was boos over een e-mail van een collega. Lonneke heeft niets ingevuld bij extase, ze had zich niet uitbundig of geweldig gevoeld.

Focus kiezen

Een volgende opdracht is op een werkblad een welgevormd resultaat op te stellen. Zo kom je gemakkelijker van je startpunt (een vage droom) naar je bestemming (de verwezenlijking van die droom). Voordelen van deze resultatenprocedure is, dat je krijgt inzicht in de verborgen redenen achter je wensen, en in angsten die met dit specifieke resultaat te maken hebben. Je ziet over welke hulpbronnen je beschikt, bijvoorbeeld vaardigheden of mensen die je kunnen helpen. Je ziet ook welke hulpbronnen je dient te ontwikkelen of op te zoeken. Het belangrijkst van alles is dat het doel, doordat je je zintuigen erbij betrekt, zo onweerstaanbaar wordt dat je het wel moet bereiken.

Om het resultaat nog eens grondig te controleren, heb ik de volgende vragen gesteld: Wat zal er gebeuren als je dit doet? Wat zal er gebeuren als je dit niet doet? Wat zal er niet gebeuren als je dit doet? Wat zal er niet gebeuren als je dit niet doet?

Al deze oefeningen hebben Lonneke het inzicht gegeven wat zij te bieden heeft. Het lijkt haar heerlijk om op den duur voor zichzelf te beginnen als kindercoach. Maar er moet wel brood op de plank blijven, dus voorlopig wil Lonneke haar baan met haar opleiding  en later wellicht werk als kindercoach gaan combineren. Lonneke heeft een groot geloof gekregen in zichzelf dat zij wel degelijk een goede kindercoach zal worden. Dit geeft haar kracht om daar over te vertellen. Ik heb haar geadviseerd om haar boodschap ‘te verkondigen’. Overal vertellen dat je de opleiding volgt en voor jezelf wil beginnen. Bij familie, vrienden, op de school van haar kinderen, de sportclubs van haar kinderen etc. 

Onlangs kreeg ik de volgende e-mail van Lonneke:

Beste Heleen,

Ik wilde je even laten weten dat ik ben geslaagd. Aanstaande dinsdag is de diploma uitreiking. Ik ga  om de dinsdag aan de slag als kindercoach op de basisschool. Op deze manier kan ik het goed combineren met mijn huidige baan. Fijn weekend nog en wie weet tot ziens.

Groeten Lonneke

Wil je meer weten of contact met mij opnemen? Bel: 0615894208 of kijk dan op http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

 

Terug

 

Heleen Schmeinck