Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Studiekeuze fases


 

 

 
De meeste ouders hebben eerder stress over de juiste studiekeuze dan hun kind. Elk jaar gaan ouders in het begin van het schooljaar met jongeren in gesprek over de studiekeuze. Voor de jongeren is het nog wel eens een 'ver van mijn bed show'. Als je net in staat bent om je dag te plannen, lijkt examen doen nog heel ver weg. De tijd die je hebt voor je studiekeuze wordt steeds korter. De inschrijftermijn voor sommige opleidingen is 1 maart en de 1 mei regeling is voor iedereen verplicht!

Geen zorgen

De periode tot december wordt de ‘geen zorgen’ termijn genoemd. De leerling oriënteert zich wat en gaat naar open dagen, kijkt op websites van opleidingen en op sommige scholen wordt er een ‘beroepenmarkt’ georganiseerd. Tijdens de kerstvakantie komt van familieleden onherroepelijk de vraag: ‘en, weet je al wat je gaat studeren?’

Het belang voor een juiste studiekeuze begint de leerling steeds meer in te zien. Heel waarschijnlijk is het de belangrijkste stap richting zijn of haar carrière. Een werkend leven gaat 40 en wellicht wel 50 jaar duren, dan is het wel prettig als je werk doet dat bij je past. Een juiste studiekeuze gaat daaraan vooraf. Afhankelijk van het niveau maakt 30% tot 40% de studie niet af. Een verkeerde studiekeuze is de grootste boosdoener bij het niet afmaken van de studie. Uit onderzoek is gebleken dat hoe eerder je je keuze hebt gemaakt hoe minder kans er is op uitval.

Het klokje tikt door

De periode januari en februari wordt de ‘het klokje tikt door’ tijd genoemd. Er worden meer informatiemiddelen gebruikt voor de studiekeuze. Zoals lezen van websites, bezoek open dagen, brochure aangevraagd en gelezen, studiekeuzetest gemaakt, gesprekken met familieleden en vrienden, onderwijsbeurzen bezocht.

Nu moet ik beslissen

Maart en april worden de ‘en nu moet ik beslissen’ termijn genoemd. Meeloopdagen op de opleidingen zijn nu belangrijk, vraag je af of je past bij deze groep studenten of de sfeer van de school goed voor je is. Verder ga je je in deze periode goed verdiepen in de opleiding.

Dit is echter ook de termijn waarin de leerling gaat twijfelen over zijn of haar keuze. Worden de leerlingen (en de ouders) die geen keuze hebben gemaakt, steeds onzekerder. Het gevolg is slapeloze nachten, afnemend zelfvertrouwen, stress!

Zelfkennis

Het kan ook anders. Een goede keuze begint bij zelfkennis en het ontdekken van je talenten. Door hulp ontdek je je talenten en zal je met veel meer plezier aan je studie beginnen omdat je weet dat de studie bij je past, haalbaar voor je is en aansluit bij jouw interesses en toekomst! Maak een afspraak met mij en samen gaan we zorgen dat jij de juiste keuze gaat maken!    

Klik op: http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

Terug

 

Heleen Schmeinck