Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Speelgoed en studiekeuze


 

 

 
Heb je wel eens bedacht dat jouw studiekeuze te maken heeft met hoe jij vroeger speelde? Iedereen heeft namelijk een voorkeur voor speelgoed en ook de manier waarop er gespeeld werd, zegt iets over jouw toekomst.

 

Als kind ben je nog helemaal authentiek. Je doet wat je het liefste doet, waar je goed in bent en waar je je gelukkig bij voelt. Met spelen laat je al je talenten zien. Het is niet eens zo belangrijk met wat je speelde, maar hoe.

Spelletje

Een gezelschapsspel spelen kan je doen om verschillende redenen. Vind je het vooral erg gezellig, dan zal je in je beroep een goede teamwerker worden. Doe je mee met het spel omdat je persé wil winnen, dan zal je een baan willen waarin het belangrijk is dat alles steeds beter en efficiënter wordt. Speel je mee omdat je graag nadenkt, dan zal je in je werk willen analyseren en problemen oplossen en kan een wetenschappelijke carrière je gelukkig maken.

Was jij met monopoly altijd de bank? En was je dat omdat je zo geïnteresseerd was in geld? Of ben je een controle freak? Of juist een sjoemelaar? Een valsspeler neemt het risico dat hij betrapt kan worden dat zal hem ook een kick geven. Hij zal later zomaar een grote lening aan kunnen gaan om een eigen onderneming te starten.

Lego en Playmobil

Veel kinderen spelen met Lego en Playmobil. Bedenk hoe jij daarmee speelde. Was je vooral bezig met het inrichten van het huis en alles netjes op zijn plek aan het zetten? Stonden de poppetjes zorgvuldig opgesteld? Dan houd je ervan om structuur aan te brengen. Zeer waarschijnlijk vind je het fijn om te organiseren en plannen. Een beroep als manager lijkt bij je te passen.

Waren de Playmobil en Lego poppetjes vooral opgesteld in verzonnen veldslagen? Dan denk je graag een aantal stappen vooruit. Je wil langetermijnplanningen maken, knopen doorhakken en risico’s nemen. Je wil een baan waarin je goed kan inschatten wat de consequenties zijn van beslissingen.

Vaak is er een combinatie van spelen, omdat je van bouwen houdt hoef je natuurlijk niet bouwkunde te gaan studeren. Je hebt tenslotte meer dan één kwaliteit. Die kwaliteiten optimaal gebruiken in je studie en beroep, zullen je veel voldoening geven.

Poppen

Bracht jij je poppen of knuffeldieren allemaal naar bed en zorgde je dat ze lekker lagen? Dan ben je zeer waarschijnlijk empathisch en verzorgend. Je stelt je open voor anderen en kan goed invoelen. Een opleiding waarin je met mensen of dieren om kan gaan, past bij je, bijvoorbeeld in de verpleging.

Zorgde jij er juist voor dat je poppen mooie kleren aan hadden en dat het haar goed zat? Dan zal je creatief zijn en heb je gevoel voor kleur. Denk aan een opleiding als kapper, modeontwerper of fotograaf.

Met je poppen kan je ook een zelfverzonnen verhaal spelen of een gebeurtenis naspelen. Je hebt dan veel fantasie maar bent ook empathisch, je bent gevoelig voor sfeer en emoties. Wel eens gedacht aan een opleiding aan de kunstacademie?

Als je met je poppen graag schooltje speelde en de poppen voorlas, zal je graag kennis willen overdragen. Een opleiding in de pr, als voorlichter of docent ligt dan voor de hand.

Sport

Sporten geeft ook inzicht in je competenties. Het begint al bij het verschil of je van teamsporten houdt of dat je liever individueel sport. Wil je vooral de beste zijn of vind je het tactische spel interessant? Ga jij het liefst zo hard mogelijk op het doel af of heb je vooral overzicht?

Opleiding

Kijk eens terug naar je basisschooltijd en schrijf op waar je mee speelde, hoe je speelde en met wie. Wat jij als kind leuk vond, dat zit nog steeds in je, ook al ben je het vergeten. Koppel het eens aan een opleiding. Vragen? Neem contact op!

Terug

 

Heleen Schmeinck