Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Geen toekomst?


 

 

 
"Ik weet niet waarvoor ik mijn bed uit moet komen". Met deze opmerking belde Mark en hij vroeg of ik hem kon helpen. Mark woont bij zijn ouders, is 27 jaar. Hij was een lastige puber en heeft kortdurend te maken gehad met Jeugdzorg. Hij zat toen op de havo maar heeft geen eindexamen gedaan. Hij heeft een koks- en fotografieopleiding gedaan op mbo niveau 2. Mark heeft drie keer een relatie gehad en een keer samengewoond. Hij woont weer bij zijn ouders omdat hij nauwelijks inkomen heeft. Hij werkt ongeveer dertig uur per maand in een restaurant.

Niks om voor op te staan

Hij staat laat op omdat hij niet weet waarvoor hij zal opstaan. Hij doet langzaam over het ochtendritueel omdat hij meestal geen plan heeft om iets te doen. Hij gaat wel naar fitness, en ’s avonds naar vrienden. Hij slaapt slecht. Mark zeg dat hij vaak doet wat anderen willen dat hij doet. Als hij een plan/idee heeft is hij eerst positief daarna ziet hij de onmogelijkheden en haakt dan af. Hij maakt schilderijen maar is daar niet gauw tevreden over. Zijn wens is om autorijschool chauffeur te worden maar doet dat niet omdat hij aan één kant doof is.

Mark wil graag toekomst zien zodat hij op eigen benen kan staan en wil graag weer een relatie.

Tijdlijn

Met Mark heb ik verschillende oefeningen gedaan. Eén ervan is een tijdlijn onderzoek. Mark heeft geen richting in zijn leven, hij voelt zich gedeprimeerd en kan zich nergens op verheugen.

Mark tekent graag dus ik heb hem de tijdlijn visueel laten maken. Op een tekenvel heb ik op de helft een scheiding gemaakt. De linker kant van het tekenvel staat voor verleden en de rechter voor de toekomst. Op het linker stuk, het verleden, maakt hij een grote tekening met name van de situatie toen hij was weggelopen van huis, op een bankje in een park had geslapen en zich heel alleen voelde. Rechts, dat staat voor toekomst, tekende hij helemaal boven in de hoek een poppetje van nauwelijks 1 cm groot en die stond voor hem zelf.

Toekomst

Toen ik Mark een tijd naar zijn tekening liet kijken, kon hij alleen maar naar het verleden kijken. Marks gebrek aan toekomst zorgde er letterlijk voor dat hij geen richting had, niet kon plannen en niets had om naar uit te kijken. De oplossing lag voor de hand: ik moest Mark helpen een toekomst voor zichzelf op te bouwen. De meeste mensen hebben een innerlijke plattegrond van de toekomst. Natuurlijk is die onzeker en wat vaag want niemand weet zeker wat er in de toekomst gaat gebeuren. Voor Mark is het belangrijk om een levensrichting te hebben, zodat hij iets heeft om naar uit te kijken. Hij moet een gevoel krijgen van wat hij belangrijk vindt en waar hij naar toe wil gaan.

Tijdlijn

Op een tijdlijn kan je geen heel specifieke dingen zetten, zoals: ‘volgend jaar ga ik trouwen’, want je weet niet of dat zal gebeuren. Je kan wel een voorstelling aanbrengen van het soort ervaringen waar je in je leven naar streeft.  Dus waar je meer van zou willen kan je op je tijdlijn zetten.

Voor Mark was dat: een eigen huisje, een vriendin, werk, creatief kunnen zijn in zijn vrijetijd, reizen, auto, zelfstandigheid, familie en vrienden. Door dit op te schrijven had Mark al het gevoel met de toekomst bezig te zijn.

Weer toekomst!

Voor Mark werd door het maken van zijn tijdlijn alles heel duidelijk. Hij zag keuzes en doelstellingen, het verleden ging steeds verder weg . Hij dacht aan alles wat hij zou willen en dat is veel positiever.

Uiteraard hebben we in andere sessies nog meer gewerkt aan zijn toekomst, zo heeft Mark een lijst met belangrijke waarden gemaakt, hij heeft geleerd om minder te pleasen en het geloof in zichzelf is belangrijk geworden.

Na een half jaar Mark is begonnen een opleiding chauffeurs van het CBR en heeft hij een vriendin. Hij kan nu haast niet meer kijken naar de tekening waarin hij het verleden heel groot en de toekomst piepklein had gemaakt.

 

Terug

 

Heleen Schmeinck