Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Uitgeloot?!


 

 

 
Wat moet ik studeren als ik word uitgeloot? Met die vraag kwam Huub, een  Arnhemse havo leerling van 17 jaar. Hij wist exact wat hij wilde studeren maar in geval van uitloten van die studie wil hij een Plan B hebben. Uiteraard wil ik meer weten. Huub vertelt dat hij een fervent sporter is, hij is het liefst in een sporthal en basketbalt zelf eredivisie junioren. Huub wil fysiotherapie studeren om vervolgens sportfysiotherapeut te worden. Hij had exact het goede profiel, Natuur en Gezondheid, en was al naar een open dag van de opleiding geweest. In de vierde klas van de havo moest hij een ervaringsstage volgen. Huub had geregeld dat hij bij de fysiotherapeut van het Nederlands Basketbal Heren team stage kon lopen. Hij vertelde enthousiast dat hij het zelfs zo had geregeld dat de stage was op het moment dat het Nederlands heren team een aantal dagen een internationaal toernooi had. Het team verbleef in het Van der Valk hotel in Almere en ook de staf was daar. Huub deed ervaring op bij zowel de fysiotherapeut als de sportarts, hij vond het geweldig om met de basketballers te spreken en zelfs te dollen.  Kortom hij had geweldige dagen gehad.

 

Competenties

Ik hoorde tijdens zijn verhaal allerlei competenties langskomen, waaronder: organiseren, ondernemen, initiatief nemen, sporten, lef, sociaal, gedreven, leiderschap, stressbestendig.

Een jongen waar veel in zit, die denkt dat hij weet wat hij wilt. Ik besprak met hem al deze competenties en vroeg wat hij daarmee wilde als fysiotherapeut. Zijn antwoord was dat hij vooral met sporters wilde werken. Zelf topsporter worden, is zijn droom maar als dat niet haalbaar is dan vooral met (top) sporters werken. Hij zag zichzelf als fysiotherapeut bij een sportteam werken.  Een alternatief had hij niet en hij wilde graag weten wat hij als tweede keus kon gaan doen.

Testen

Huub maakt de test van www.dejuistestudiekeuze.nl en scoort bijzonder hoog op ‘sport’. Daarnaast scoort hij hoog op marketing, reclame en communicatie en op algemeen management. Op educatie en training en gezondheidszorg scoort hij lager. In een coachgesprek is onze conclusie dat fysiotherapie haalbaar zou zijn, maar dat hij zich bij de richting sport eventueel met iets commercieels of met management veel prettiger zou voelen. De opleiding Sport, Management en Ondernemen van de Hogeschool Amsterdam lijkt veel beter te passen. Huub ging naar de open dag en voelde zich helemaal gelukkig bij die opleiding. De opleiding bood geen meeloop dag aan, maar initiatiefrijk als Huub is, schreef hij zelf een email en organiseerde hij voor zichzelf een meeloopdag. Hij voelde zich als een vis in het water op deze opleiding. Echter er werden ongeveer 160 studenten aangenomen en het jaar daarvoor hadden ruim 900 studenten zich aangemeld. De selectie zou plaatsvinden na deelname van allerlei opdrachten.

Ik vroeg Huub wat dan nu zijn Plan B zou zijn, mocht hij niet geselecteerd worden. In alle overtuiging zei hij geen Plan B nodig zou hebben, de opleiding past zo perfect bij hem dat hij vast wel aangenomen zou worden. En zo geschiedde………..

Vragen? Kijk bij contact: http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

 

Terug

 

Heleen Schmeinck