Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Ik stel alles uit!


 

 

 

Jan is een 23 jarige student. Als Jan met iets begint, maakt hij het meestal wel af, maar voordat hij begint aan iets duurt vaak langer dan de taak zelf. Jans bureau is altijd een puinzooi omdat hij zich nooit kan motiveren om het op te ruimen. Zijn huisgenoten balen omdat hij afspraken niet nakomt over schoonmaken en afwassen. Van studiegenoten krijgt hij vaak verwijten omdat hij dingen uitstelt. Hij moppert ook op zichzelf maar op de een of andere manier helpt dat niet. Hij probeert zijn leven te beteren maar het komt er nooit van. Hij baalt omdat de relatie met huis- en studiegenoten steeds slechter worden.

 

Jan vraagt hoe hij zijn uitstelgedrag kan veranderen. Afgelopen jaren kreeg hij allerlei tips, als maak een todo lijstje, maak een planning, beloon je zelf als je het af hebt etc. maar helaas hielp hem dit niet.

Negatieve strategie

Door Jan specifieke vragen te stellen, kwam ik er achter hoe Jan zich motiveert om bijvoorbeeld af te wassen. Jan kijkt naar de vieze afwas en zegt dan tegen zichzelf: je moet afwassen. Jan krijgt dan een opstandig gevoelen gaat weer weg uit de keuken. Dit herhaalt zich een aantal keer. Pas als hij zich na een hele tijd voorstelt dat hij weer ruzie krijgt met zijn huisgenoten, krijgt hij zo’n onprettig gevoel dat hij gaat afwassen. Hij blijft dat onprettige gevoel de hele tijd houden tot hij klaar is. Een groot drama voor een simpel karwei, echter Jan motiveert zich voor alles in zijn leven op precies dezelfde manier. Als de wekker gaat, zegt hij tegen zichzelf: je moet nu opstaan. Onmiddellijk krijgt hij dan het gevoel dat hij niet wil opstaan en blijft hij langer liggen. Hij ziet voor zich dat studiegenoten en docenten kwaad zijn. Dat wil hij niet en pas dan staat hij op. Zo gaat dat met alles, hij maakt telkens een drama van iets.

Jan ziet de taak voor zich, zegt dan je moet het doen en krijgt een naar gevoel. Er moeten steeds nare gevoelens aan te pas komen om Jan te motiveren. Pas als hij zich echt slecht voelt, raakt hij gemotiveerd. Hij voelt zich daar ellendig over, hij is vaak gespannen en kan zich alleen op vakantie als hij niets hoeft te doen ontspannen.

Positieve strategie

Bij Jan is vooral zijn innerlijke stem die zegt  je moet dit doen negatief. Door middel van NLP (neuro linguïstisch programmeren) heb ik Jan geleerd om positief gemotiveerd te raken. Ik leerde hem om zijn innerlijke stem op een prettige toon te zeggen  wat zou het fijn zijn als de afwas schoon is. Vervolgens heb ik Jan de schone afwas laten visualiseren. Dat leverde hem een prettig gevoel. Door dat gevoel vast te houden, kon hij aan zijn taak beginnen.

Dit heb ik met Jan op verschillende andere gebieden geoefend. Het is verbazingwekkend dat met NLP een nieuw patroon in korte tijd geleerd kan worden. Je kan het vergelijken met alsmaar de zelfde weg naar je werk te nemen en dan een kortere weg te ontdekken en voor je het weet ga je automatisch die kortere weg rijden.

Een paar weken later vertelde Jan dat hij voor het eerst zijn bureau helemaal heeft opgeruimd.

Wil je meer weten? Klik op contact en vul het formulier in of bel mij! 06 15894208

 

Terug

 

Heleen Schmeinck