Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Plankenkoorts?


 

 

 
Moet je regelmatig een presentatie houden en krijg je dan een aanval van plankenkoorts? Iedereen ervaart plankenkoorts anders. Sommigen denken dat ze helemaal geen woord zullen kunnen uitbrengen, anderen zijn bang dat de hele groep gaat gniffelen of dat er mensen ongeïnteresseerd op hun mobiel zitten te kijken. Weer anderen denken dat ze zich niet voldoende hebben voorbereid.

Deze problemen worden door jezelf gecreëerd.  Ik help je om te achterhalen wat je voor het moment van presenteren voor gedachtes creëert en hoe je dat kan veranderen.  

Leonie heeft veel last van presentatieangst. Ze vertelt: ‘als ik spreek in het openbaar slaat mijn hart op hol, mijn gezicht wordt rood, ik ga zweten en kom niet uit mijn woorden’. Op de middelbare school was het zo erg dat zij vrijstelling kreeg voor presenteren. Op de HBO komt zij er niet onder uit. Zij vraagt mij om hulp omdat zij ook weet dat later in functies wordt beperkt als zij niet leert met deze presentatieangst om te gaan. Een aantal tips die zij ik haar gegeven heb:

Aandacht verplaatsen

Tijdens het presenteren is Leonie alleen nog maar met zichzelf bezig. Met wat zij voelt, wat zij zegt,  hoe de toehoorders op haar reageren en wat zij fout denkt te doen. Leonie is erg bewust van haar eigen gevoel en doordat ze gestresst is, wordt dat gevoel alsmaar sterker. Leonie heeft geleerd oogcontact te maken met een paar mensen zodat zij met hun bezig is. Tevens gaat ze haar aandacht op de toehoorders richten door vragen te stellen en te luisteren naar de antwoorden, daardoor gaat de aandacht minder naar haar toe en meer naar de toehoorders.

Jij ben niet de boodschap

In plaats van te de denken: ‘wat zullen ze van mij vinden’, heeft Leonie geleerd om bij de presentatie te denken aan de boodschap die ze over wil brengen. Daar komen de toehoorders voor en niet voor haar. Zorgen dat de presentatie goed overkomt en men daar wat van leert, is waar de presentatie over gaat.

Jij bent de expert

Op mijn vraag: ‘wat weerhoudt je ervan om op je gemak een presentatie te houden?’ is het antwoord van Leonie: ‘nou, ze weten meer dan ik’. Natuurlijk is dat niet zo. Tijdens de coaching leert Leonie zich dat zij de expert is en dat zij meer weet dan de toehoorders. Dit nam bij haar al veel spanning weg.  

Naast deze tips heb ik Leonie gecoacht met voorbereiding van een presentatie. Verder over omgaan met feedback, dat gespannen zijn normaal is en om van te voren succes te visualiseren.   

Er zijn nog veel meer manieren om op een relaxte manier te presenteren. Neem contact op via:  http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

Terug

 

Heleen Schmeinck