Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Ik haat samenwerken!!


 

 

 
Merel heeft om coaching gevraagd omdat zij steeds vastloopt op het gebied van samenwerken. Op de middelbare school vond ze samenwerkingsprojecten vreselijk en op de HBO is mede daarom vorig jaar haar studie niet goed verlopen. Merel is op een nieuwe school begonnen, ze beseft dat samenwerken op school en later in haar baan een belangrijk iets is.

Merel vertelt dat zij bij een project altijd de rotklusjes krijgt, als feedback heeft ze te horen gekregen dat zij geen initiatief neemt, onzichtbaar is en weinig inbreng heeft.

Om te achterhalen waar dit vandaan komt, hebben we Merels familiesysteem onderzocht. Merel ziet dat vrouwen in haar vaders familie min of meer als onbelangrijk of onwetend werden gezien. Merels vader is autoritair en dominant die altijd alles weet en regelt in het gezin. Merel heeft dan ook nooit geleerd om zelf de regie te nemen. Haar moeder is volgzaam, dat Merel een passieve en afwachtende houding heeft, is eigenlijk een logisch gevolg. Daarmee is het probleem voor Merel niet opgelost maar weet ze wel waar haar houding vandaan komt en kan ze het makkelijker begrijpen.

Leren initiatief nemen

Behalve passief zijn heeft Merel ook weinig zelfvertrouwen en is haar gevoel van eigenwaarde niet hoog. Merel ziet in dat zij te afwachtend is en eigenlijk de verantwoordelijkheid van een samenwerkingsproject op een ander afschuift. Zij wil graag leren om initiatief te nemen. Ze ziet in dat zij ook in haar sociale contacten moet leren initiatief te nemen. Merel is iemand die gauw zegt: ‘maakt mij niet uit’, ‘ik doe wat jij doet’ etc.

Angst

De gedachte ‘ik moet initiatief nemen’ bezorgt haar veel angst. Ze is bang dat een voorstel van haar kant niet goed overkomt, ze is bang om afgewezen te worden. Ze is gewend aan negatieve gedachtes.  Tijdens coachsessies heeft Merel geoefend met ´wat als…´. Zo heeft zij gevoeld wat de gedachte ´wat als het mis gaat en er niet naar mij geluisterd wordt?´ met haar doet (buikpijn en benauwd) Daarna heeft zij gevoeld wat de gedachte ´wat als het goed gaat en we gaan doen wat ik wil?´ met haar doet. Over de laatste vraag kan zij nog veel verder fantaseren. Het goede gevoel wat zij daarbij krijgt, ontspannen en blij, geeft haar de moed om initiatief te gaan nemen.  

Lichaamshouding

Daarnaast heeft Merel gewerkt aan haar lichaamshouding. Non verbale communicatie zegt meestal meer dan verbale communicatie. Door onder andere een glimlach op haar gezicht en een open houding wordt zij al vanzelf meer gezien en gehoord. Zij heeft bedacht in welke situatie zij initiatief gaat nemen. Ze bericht mij later hoe opgelucht zij was dat ze deze stap genomen heeft.

Naast deze oefeningen heeft Merel nog een aantal coachsessies gehad waarin ze leert om uit zichzelf te komen met voorstellen, om haar eigen bijdrage te waarderen en daar transparant in te zijn zodat duidelijk zichtbaar is wat haar aandeel is en om te gaan met kritiek.

Heb je vragen over dit of een ander onderwerp? Neem dan contact op via http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

Terug

 

Heleen Schmeinck