Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Vijf gratis tips voor timemanagement


 

 

 

Besteed tijd aan voorbereiding

Als je te weinig tijd besteedt aan voorbereiding, kost de uitvoering meer tijd. Neem aan het einde van de dag je volgende dag door en leg alle benodigdheden klaar, hiermee heb je een toename in je productiviteit en effectiviteit de volgende dag.

Multitasking is ineffectief

Je brein heeft telkens tijd nodig voor het omschakelen naar andere vaardigheden en andere geheugenervaring. Uit onderzoek blijkt dat als mensen die twee talen spreken, gevraagd wordt om te schakelen tussen de talen tijden het tellen, ze dan moeten vertragen voor iedere omschakeling. Probeer het maar eens, tel tot tien en dan om de beurt Nederlands Engels. Dus one, twee etc.

Dus concentreer je op één taak en zet je mobiele telefoon uit, en op de computer stel je alle programma’s zo in dat je geen melding krijgt bij een nieuw bericht. Zorg dat je minstens een uur lang ongestoord kan werken.

Werk met pauzes

Nadat je een tijd hebt gewerkt, wordt je minder scherp en neemt je concentratie af. Ploeter dan niet door maar neem pauzes. Dat is beter dan de paragraaf herlezen omdat je aandacht er niet bij was. Neem regelmatig een korte pauze. Kijk wat voor jezelf het prettigst is, niet iedereen heeft dezelfde spanningsboog. Uitgangspunt is ongeveer een uur werken en dan een kwartiertje pauze.

Reserveer verveeltijd

Een overbelaste agenda is vreselijk. Zorg dat je in de periode dat je heel druk bent, ook af en toe niets doet. Dan train je namelijk je denkspieren, kan je stress kwijt en tot nieuwe inzichten komen. Voor je effectiviteit en energie is het goed om even niets te doen. Ga lekker muziek luisteren, de hond uitlaten, op je bed liggen.

Zeg ja tegen jezelf

Aan mensen die het heel druk hebben, wordt het meest nog een taak gevraagd. Productieve mensen kunnen altijd nog meer verantwoordelijkheid aan. Maar meer kwantiteit gaat meestal ten koste aan kwaliteit. Bescherm jezelf tegen teveel andere verplichtingen. Doe vooral die dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.

 

Terug

 

Heleen Schmeinck