Lees ook mijn laatste blog: Referenties
zet je in beweging!
    Samenwerkingen    Contact

Keuzeangst?


 

 

 
De afgelopen weken heb ik regelmatig studenten op gesprek gehad die last hebben van keuzestress. Vooral studenten die het afgelopen jaar hun studie hebben afgebroken of niet genoeg studiepunten hebben gehaald om door te gaan, hebben last van keuzeangst.

Ruilen?

Deze keuzeangst kan verschillende redenen hebben. Zo kan je bang zijn dat je de verkeerde keuze maakt. Als je een broek of jurk hebt besteld bij Zalando, ga je die nieuwe broek of jurk uitgebreid passen, je laat hem ‘keuren’ door je ouders of vriendin en als het je maat niet is of je vindt de kleur toch niet bij je passen, stuur je het retour.

Met een studie kan dit niet, je kunt de studie niet ruilen als het niet past, het zal moeilijk zijn om die studie dan toch te voltooien en als je toch doorgaat, krijg je wellicht een werkend leven waar je je niet gelukkig in voelt. Stop je met de studie, is de kans groot dat het je een hoop geld kost (zeker nu de studiebeurs is veranderd in een sociaal leenstelstel).

Uitsluiten?

Keuzeangst ontstaat ook omdat je als je de ene keus maakt, dus voor die ene studie kiest, je de andere uitsluit. Stel je vindt de opleiding verpleegkundige leuk maar ook maatschappelijke hulpverlening en je gaat kiezen voor maatschappelijke hulpverlening dan weet je dat de weg naar verpleegkundige dood loopt. Dat geeft keuzestress.

Nog een reden voor keuzeangst is dat je verwacht dat de gekozen studie perfect moet zijn maar een perfecte studie kom je niet tegen. Wat je ook kiest, elke keuze heeft zijn voor- en nadelen.

Kies zelf!

Van ouders hoor ik dat ze nog maar amper met hun kind kunnen praten over een nieuwe studie. Het kind (student) zelf wordt gek van iedereen die vraagt: ‘en… wat ga je nu doen voor studie’. Daar wordt je chagrijnig van, elke goed bedoelde opmerking brengt je nog meer aan het twijfelen. Je trekt je in jezelf terug. Pas op: een keuze moet vooral door jou zelf gemaakt worden. Jij moet een keuze maken en dat zelf doen, anders doen anderen dat voor je en is dat wellicht later toch niet wat je wil….

Voelen?

Blijf niet wikken en wegen. Bij alsmaar nadenken zit je alleen maar in je hoofd. Probeer eens je hersens uit te schakelen en luister ook naar je gevoel, dan weet je wat je echt wil. Als je alleen met je hoofd een keuze maakt, leef je op zolder. Daal de denkbeeldige trap af naar je buik. Volgens een Tao-theorie is dat ‘ons tweede brein’.

Het mooie van gevoel is dat het altijd vanzelf werkt. Het voelt altijd goed omdat het rekening houdt met jouw voorkeuren. Het gevoel geeft heel duidelijk aan: ‘dit voelt goed’ en ‘dit voelt niet goed’. Gedachten zitten altijd in je hoofd en zijn bijzonder ingewikkeld. Gevoel is helder en zit in je lichaam.

Hoe schakel je je hersens uit?

Om naar je gevoel te luisteren, schakel je je hersens uit. Voel hoe jij je tussen de toekomstige patiënten, cliënten, klanten, leerlingen of collega’s voelt. Je gevoel weet allang wat jij moet doen. Neem afstand van het piekeren en kijk eens wat er dan gebeurt.Dan zal je rust in je hoofd krijgen en kunnen ontspannen en kan je eindelijk echt aan je vakantie beginnen.

Zit jij ook op zolder en wil je wel eens kennis maken met je ‘tweede brein’? Neem gerust contact op: http://www.dynamischcoachbureau.nl/dynamisch-coach-bureau-velp/contact.aspx?tn=7&mn=7

 

 

Terug

 

Heleen Schmeinck